news

Яку топку вибрати?

post_border
19.01.2016

    Яку топку вибрати? Якими керуватися міркуваннями, вибираючи топку для каміна? Від правильного вибору топки для Вашого каміна безпосередньо залежить його працездатність і скільки приємних хвилин він доставить своєму майбутньому господарю. Є кілька типових помилок, які здійснюють покупці при виборі топки.
    Перша помилка, я б навіть сказав не помилка, а хибне уявлення: я хочу тільки відкриту топку, хочу насолоджуватися живим вогнем, відчувати аромат дерева, чути потріскування вуглинок і т.д.
Відкритий камін хоча і створює романтичний настрій, проте має суттєві недоліки. Загалом, якщо це усвідомлений вибір, у цьому немає нічого поганого. Але я хочу застерегти від поспішних рішень. Прогрес не стоїть на місці і те, що 300 років тому було прекрасним, сьогодні вже не настільки відповідає сучасним вимогам. Розгляньмо все по порядку. Для чого і як може використовуватися відкрита камінна топка і з якими особливостями її конструкції доведеться миритися її власнику?
    У відкритій топці відчувається певна романтика, адже відкритий вид вогню збуджує емоції і т.д. На відкритій топці можна часом готувати їжу, якщо Ви готові миритися із сторонніми запахами. Але якщо абстрагуватися на мить від романтики і кулінарної теми, далі починаються тільки самі мінуси. По-перше, відкрита топка володіє надзвичайно низьким коефіцієнтом корисної дії. У найбільш передових топках він може сягати 20%.

    Яку топку вибрати? Якими керуватися міркуваннями, вибираючи топку для каміна? Від правильного вибору топки для Вашого каміна безпосередньо залежить його продуктивність і скільки приємних хвилин він доставить своєму майбутньому господарю. Є кілька типових помилок, які здійснюють покупці при виборі топки.
    Перша помилка, я б навіть сказав, не помилка, а хибне уявлення: я хочу тільки відкриту топку, хочу насолоджуватися живим вогнем, відчувати аромат дерева, чути потріскування вуглинок і т.д.
Відкритий камін хоча і створює романтичний настрій, проте має суттєві недоліки.


    Загалом, якщо це усвідомлений вибір, в цьому немає нічого поганого. Але я хочу застерегти від поспішних рішень. Прогрес не стоїть на місці, і те, що 300 років тому було прекрасним, сьогодні вже не настільки відповідає сучасним вимогам. Розгляньмо все по порядку. Для чого і як може використовуватися відкрита камінна топка і з якими особливостями її конструкції доведеться миритися її власнику?
    У відкритій топці відчувається певна романтика, відкритий вид вогню збуджує емоції і т.д. На відкритій топці можна часом готувати їжу, якщо Ви готові миритися із сторонніми запахами. Але якщо абстрагуватися на мить від романтики і кулінарної теми, далі починаються тільки самі мінуси. По-перше, відкрита топка володіє надзвичайно низьким коефіцієнтом корисної дії. У найбільш передових топках він може сягати 20%. Тобто закладена в спалюваному дереві потенційна енергія витрачається на що завгодно, але не на опалення будинку. У такій топці внаслідок необмеженої подачі повітря дрова горять не просто швидко, а надзвичайно швидко і, як ми вже з’ясували, неефективно. Процес горіння складно регулювати, оскільки обмежити подачу повітря неможливо. У такому каміні утворюється багато сажі, золи і залишається незгоріле вугілля. Отже, доведеться частіше чистити димохід і саму камеру згоряння. Часом трапляються і неприємні речі. Скажімо, може випасти жаринка і це теж потрібно обов'язково передбачити. При тривалому горінні каміна вигоряє так багато кисню, що обов'язково треба відчиняти вікна і провітрювати приміщення або встановити примусову вентиляцію. У відкритій топці активніше відбувається утворення конденсату, який треба враховувати або стежити за металевими частинами димоходу і самої топки, оскільки з часом вони будуть покриватися іржею. Однак, якщо для Вас ці мінуси не переважують плюси, описані на початку, сміливо встановлюйте відкриту топку, але не нехтуйте тими рекомендаціями та порадами, яких я Вам дав.
Друга поширена помилка зазвичай звучить так: Топка повинна бути обов'язково відлита з чавуну, оскільки чавун найбільше підходить для виготовлення топок і печей, уже багато сотень років вогонь горить у чавуні і це правильно і т.д. І знову я скажу: Якщо це Ваш вибір, Ви абсолютно маєте рацію.
    Старовинна чавунна топка служить 100 років і ще стільки ж прослужить.
Справді, вже кілька століть виготовляються топки і печі з чавуну і багато з них працюють дотепер. Але не треба забувати, що технології розвиваються, і просто раніше не було стількох матеріалів і технологій обробки, які появилися тепер. Зазвичай стоїть вибір між чавунною або сталевою топкою. І якщо ви розглядаєте варіант простої чавунної топки або сталевої топки без футеровки, тобто з шару пластин - вибір очевидний: тільки чавунна топка зможе прослужити достатньо довго і давати прийнятні показники. Однак просто сталевих топок практично не залишилося. Зазвичай навіть бюджетні варіанти футеровані тим же чавуном, а більш передові моделі вермикулітом, шамотом, керамікою або іншими більш екзотичними матеріалами. То якій топці віддати перевагу: чавунній чи сталевій?
    Є кілька плюсів і мінусів у чавунних і сталевих топок, зараз я розповім усе по-порядку.
    Плюси чавунних топок:
    Відносна дешевизна порівняно зі сталевими топками. То є, як правило, топки відносного розміру і рівня оснащення, відлиті з чавуну дешевші  від своїх сталевих побратимів. Пояснюється це дуже просто - відливати чавун дешевше, ніж будувати лінію для складання сталевих топок. Наприклад, лінія, з виробництва чавунних деталей іменована ДІСАМАТІК коштує в Європі приблизно 1.000.000 євро, в той час як хороший промисловий зварювальний робот коштує від 2.000.000 до 6.000.000 євро і він виконуватиме далеко не всі операції. Бо для виробництва знадобиться кілька роботів. Однак, якщо дуже проста чавунна топка коштує досить дорого, це добре видно на прикладі знаменитих французьких марок GODIN, BRISACH і CHEMINEES PHILIPPE, то тут історія приблизно схожа з всесвітньо відомими французькими винами, хтось завжди готовий платити за ім'я і цінувати відтінки аромату і т. д.


    Чавунна топка Brisach Франція, найпростіша конструкція, але коштує як дві. Відповідь проста - за відоме ім'я платиш двічі.
На мій погляд, це все маркетинг, але, як кажуть, про смаки не сперечаються. Якщо Вам важливі нюанси чавунного лиття і тонкощі дизайну, Ви знавець і поціновувач чавунних топок, я Вас можу зрозуміти. Але розглядаючи картину загалом - чавунні топки простіші і дешевші від сталевих топок аналогічного рівня оснащення з футеровкою.
    Плюси сталевих топок:
    Сталеві топки мають більш різноманітні форми і розміри. Зумовлено це особливістю технологічного процесу виробництва. Тобто, якщо Вам треба знайти топку особливої форми, то найімовірніше Ви зможете її знайти серед сталевих топок.


    Сталеві топки зазвичай оснащені за останнім словом техніки і мають різноманітні форми. Приклад каміна зі сталевою топкою напівкруглої форми і підйомом скла вгору.
    Так само чавунні топки мають обмеження щодо максимального розміру. Вам найімовірніше не вдасться знайти чавунну топку розміром більше як метр по ширині, а сталевих топок буде безліч. Таким чином, якщо Вам потрібна топка особливої конструкції, наприклад, з нахилом або вигнута, або топка великого розміру, Вам є сенс відразу звернути увагу на сталеві камінні топки Spartherm.
Як правило, виробники чавунних топок рідше оновлюють свій модельний ряд і не часто вносять доопрацювання і зміни в конструкцію своїх апаратів. Пов'язано це з технологією виробництва чавунних топок. У сталевих же топках, навпаки, частіше з'являються доопрацювання та удосконалення. Таким чином, купуючи сучасну сталеву топку з хорошою футеровкою, ви йдете в ногу з часом. У такій топці може виявитися більше нововведень, аніж у чавунній. Але звичайно тут треба порівнювати конкретні моделі топок, що б не помилитися.

    Хочу також розглянути питання топки, викладеної з цегли і оснащеної захисним екраном. На мій погляд, це абсолютно неправильний шлях, приречений на значні витрати і не забезпечує належного результату. Поясню, що я маю на увазі. Якщо відразу будувати цегляну топку, навіть із якихось ідейних міркувань, хоча, на мій погляд, краще купити фірмову готову топку.
    Знайти хорошого пічника зараз велика проблема, не довіряйте першому зустрічному, адже від цього залежить безпека Вас і Ваших близьких. Вам, по-перше, доведеться знайти хорошого пічника, що зараз зовсім не просто, по-друге, оплатити його роботу, і якщо він тільки не друг сім'ї або родич, це обійдеться вже дорожче від фабричного продукту. Після побудови топки Вам доведеться замовити дверцята з термосклом. Саме замовити, оскільки найімовірніше Вам не вдасться знайти готову, яка б підходила за розмірами.
    Камін відкритий і з накладним екраном. Знайти відповідний за розміром - велика удача.
    Коштувати вона буде так само не дешево, в усякому разі приблизно за ціною нормальної готової топки уже напевно. Отже, підсумуємо все сказане вище.
    Ми маємо щонайменше вдвічі більші витрати, порівняно з готовим фірмовим виробом і найімовірніше неважливу роботу виробу. Чому неважливу? Просто фабрична топка - результат численних тестів і випробувань, вироблена із застосуванням перевірених технологій, а вимурована з цегли - це продукт особистого уміння майстра, який не володіє ніяким вимірювальним обладнанням і не проводив ніяких лабораторних випробувань своїх виробів. Зазвичай вважається,  якщо топка зроблена подібним чином не димить - то це вже добре. Тобто ККД каміна, повнота згоряння, потужність топки взагалі не беруться до уваги.
    Підводячи підсумок, якщо Ви обмежені в бюджеті, зверніть увагу на недорогі чавунні топки. Їх великий вибір, ціни починаються приблизно з 300 євро, а з підйомним механізмом дверцята від 700 євро. Якщо Ви надаєте перевагу більш серйозним продуктам, подивіться в сторону сталевих топок хороших виробників, ціни на них часом не дорожчі від чавунних, а видів, форм і варіантів безліч. Пам’ятайте, камін ставиться на довгі роки, а топка – це серце каміна. Через кілька років, наприклад, під час чергового ремонту зовнішній вигляд каміна можна освіжити, додати нових елементів або повністю змінити, а камінна топка, швидше за все, залишиться колишньою.
    Миру і Тепла Вашому будинку.

Особенности монтажа дымоходов из нержавеющей стали.

Секреты ароматов горящего камина

Комментарии
Пока нет комментариев
Написать комментарий
Имя*
Email
Введите комментарий*
23 + ? = 24
Введите капчу*